Almanya’da Tıp Okumak

Almanya’da doktorluk; yüksek maaşlar, kısa çalışma saatleri ve huzurlu çalışma ortamı nedeniyle dünyanın birçok hekimin hayallerini süslemektedir. Bu durumda dünyanın farklı yerlerinde yaşayan doktorlar ve diş hekimleri çeşitli bürokratik süreçleri ve sınavları göze alıp, Almanya’da çalışmak için girişimlerde bulunmaktadırlar. 

Buna karşılık, dünyanın farklı yerlerinden öğrenciler ise Almanya’da tıp ve diş hekimliği eğitimi alıp mezuniyet sonrası doğrudan Almanya’da çalışmaya başlamak istemektedirler. Her yıl yaklaşık 700 öğrenci, Almanya’da Tıp ve Diş Hekimliği bölümlerine yabancı öğrenci kontenjanından kabul edilmektedir. Toplamın sadece yüzde 5’ine denk gelen az sayıdaki yabancı kontenjanında kendilerine yer bulabilmek için Kanada’dan Japonya’ya, Amerika’dan Rusya’ya birçok milletten son derece başarılı öğrenciler kıyasıya bir yarış içerisine girmektedirler.

Peki Almanya’daki eğitimi bu kadar cazip kılan nedir? Türkiye ile kıyasladığımızda artı ve eksileri nelerdir? Türkiye’de tıp eğitimi alıp asistanlığı Almanya’da geçirmek mi, yoksa lisanstan itibaren Almanya’da olmak mı?

Neden Almanya’da Tıp Okumalıyım?

  • Almanya’da eğitim almanın avantajlarından biri ise “Made in Germany” etiketini taşıyacak olmaktır. Bu size kariyer basamaklarını hızlı bir şekilde tırmanma şansını sağlayacaktır. İş başvurularının değerlendirilmesi sürecinde, yurt dışından gelmiş ve nasıl bir eğitim aldığı belirsiz olan bir hekim yerine Almanya’da eğitim almış olan bir hekimin tercih edilmesi kaçınılmazdır.
  • Başta İsviçre, Amerika ve Çin olmak üzere, dünyanın her yerinden üniversiteler ile çeşitli projeler kapsamında öğrenci ve asistan değişim programları mevcut. Üstelik burs bulma imkanı da epey yüksek. Ayrıca bu tarz değişim programlarında alınan dersleri sayma konusunda Landesprüfungsamtlar (Denklik Kurumları) genelde iyi niyetli oluyorlar.
  • Erasmus veya Erasmus Plus programlarını duymuşsunuzdur. Peki ya “Swiss Mobility”? İsviçre tıp fakültelerinde burslu değişim programlarına katılma yolu yine Almanya’da tıp eğitimi almaktan geçiyor. İsviçre’de doktorluk ve iyi bir kariyer hayali de Almanya’dan geçiyor. Doğrudan İsviçre’de tıp eğitimine başlamak yabancılar için neredeyse imkansız. Eğer en az 5 yıldır Avrupa Birliği ülkelerinden birinde yaşıyorsanız veya Avrupa Birliği vatandaşıysanız bu durum değişir. Böyle bir durum söz konusu değilse İsviçre’de doktorluk yapmaya giden en hızlı yine Almanya’da bir tıp fakültesi diploması almaktan geçmektedir.
  • Almanya’nın birçok üniversitesinin dünyada ilk 100-150 bandında yer alması, üstüne sınırsız araştırma imkanları ve araştırma bütçesi de ülkeyi cazip kılan önemli etkenlerdir.  
  • Vatandaşlık, hayat kalitesi ve maaş konularına girmeme gerek yok sanırım. Bu imkanları basit bir Google araştırması ile öğrenebilirsiniz.
  • Almanya’da ne öğrenciyken ne de hekimken kendinizi korumak için Karate öğrenmenize gerek yok, zira burada” Hekime Şiddet” diye bir şey yok.

Almanya’da Tıp Eğitim Sistemi

Almanya’da tıp eğitiminin yapısına yakından baktığımızda eğitim Vorlesunglar (Teorik Dersler), Praktikalar (Uygulama Dersleri) ve Tutoriumlar’dan (Öğrenci Merkezli Uygulama Dersi) oluşuyor. Tutoriumların kendine has bir stili olduğunu söyleyebiliriz. Başınızda bir Tutor bulunur ama muayeneden teşhise ve kaynak taramasina kadar hemen her şeyi siz yaparsınız. Bu tarz dersler çok zevkli olmakla birlikte hekimlik hayatının bir demosu olma niteliğindedir.

Temel bilimler aşamasında Kpp (Krankenpflegepraktikum 90 gün), klinik aşamasında Famulaturlar (120 gün) yapılması gereken zorunlu stajlar olarak karşımıza çıkmakta. Yine klinik aşamasında başlanan Doktorarbeit Almanya’daki eğitimi Türkiye’den farklı kılan noktalardan. Famulatur ve Doktorarbeit ileride kariyer sürecinde sizin elinizi güçlendirebilecek noktalar, eger uygun değerlendirilirse tabii ki.

Almanya’da Tıp Eğitimi Kaç Yıl? 

Almanya’da tıp eğitimi dünyanın birçok yerinde olduğu gibi 6 yıldır. Türkiye’de bildiğimiz üzere 6 yıllık tıp eğitimini tamamlayan her hekim, hekimliğin yanında Doktor unvanı taşır. Almanya’da ise 6 yıl tamamlanınca Hekim unvanı elde edilir. Doktor unvanı için Doktorarbeit yapmanız gerekir. Tıp öğrencilerinin ortalama hesapla yüzde 60’ı bu çalışmayı yapıp mezun olunca “Dr. med.” unvanına sahip olmaktadır. 

Almanya’da Tıp Okumak Zor Mu?

Almanya’daki eğitimin Türkiye’ye kıyasla daha zor olmadığını söylemek gerekir. Sözlü sınavlar epey az sayıda olmakta ve normal sınavlarda çıkmış sorular işinizi epey kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle yabancı dilde eğitimin çok zor olacağını düşünüp, panik yapmanıza hiç gerek yok.

Almanya’da sınavlarda vize final diye bir şey yok. Her dersin sonunda bir sınav oluyor, geçince bitiyor. Bununla beraber bir dersin sınavına maksimum 3 defa girme hakkınız oluyor. Eğer 3. defa kalırsanız 4. defa girebilmek için bir mazeret sunup dekanlıktan özel izin almanız gerekiyor. Sınavlara girme hakkı kısıtlı olunca sınav zorlukları da orantılı oluyor ve sınavı geçme oranları çok yüksek oluyor. Hatta çıkmış sorular sayesinde bazı derslerden hiç kalan olmuyor.

Almanya’da TUS Var mı?

Almanya’da TUS diye bir sınav yok ancak tıp eğitimi sırasında yapılan ve TUS’a göre oldukça kolay olan alternatif sınavlar var. 2.sınıfın(Temel Bilimler Sonu), 5.sınıfın (Klinik Bilimler Sonu) ve 6.sınıfın (İntörnlük Sonu) sonlarında başarmanız gereken birer devlet sınavı var. Hekim unvanı bu 3 sınavın başarı ile geçilmesinin ardından elde ediliyor. 

Bu sınavlar TUS’la kıyaslanmamalı. Geçme oranlarının çok yüksek olduğu, tıp eğitimi ile alakasız bir şekilde fakülte içi sınavları geçmeyi başarmış öğrencileri elemek veya kendine getirmek için yapılan sınavlar bunlar. Fakülte içi sınavlar demişken, onlarda da geçme oranları genel anlamda çok yüksek oluyor. Hatta sınav yönetmeliklerinde genellikle “Sınavdan öğrencilerin yüzde 22’sinden fazlası kalırsa ya geçme sınırı aşağı çekilir ya da sınav tekrarlanır.” şeklinde bir ifade yer alır.

Almanya’da Tıp Eğitim Ücretleri

Almanya’da devlet üniversitelerinde tıp eğitimi ücretsizdir ancak dönemlik katkı payları yani harç alınmaktadır. Buradaki ücretler ortalama olarak 200€- 800€ civarındadır.

Tamam her şey iyi hoş da Almanya’da hayat pahalı diyebilirsiniz. Haklısınız. Ancak Almanya’da çok ciddi bir Türk nüfusu olduğunu unutmayın. Kapısından içeri girip selam verdiğiniz bir Türk işletmesinde Türk bir tıp öğrencisi olarak iş bulma ihtimaliniz çok çok yüksek. Sadece hafta sonları çalışmak suretiyle bile kendi masraflarınızı çıkarabilirsiniz. Maddi durum gözünüzü korkutmasın.

Almanya’da Tıp Nasıl Okunur?

Almanya’da tıp okumanın iki yolu bulunmaktadır. Bunlardan birincisi Türkiye’de bir tıp fakültesine girip Almanya’da bir fakülteye yatay geçiş yapmaktır. Tıpta yatay geçişin yanı sıra liseden sonra Almanya’daki bir fakülteye doğrudan yerleşebilmeniz de mümkün.  

Üniversite sınavı, TestAS sınavı ve dil sınavından aldığınız puanlar Alman sistemine çevrilmektedir. Bu sayede edindiğiniz puanlar ile Almanya’daki tıp fakültelerine başvurabilirsiniz. Puanınıza göre aldığınız sıralama, fakültelerin yabancı kontenjanının üzerindeyse fakülteden kabul alırsınız. 

Almanya’da Tıp Okumak İçin Hangi Şartlar Sağlanmalı?

Almanya’da bir tıp fakültesine yerleşebilmek için öncelikle Türkiye’de üniversite sınavına girmeniz ve bir tıp fakültesine yerleşmiş olmanız gerekmektedir. Üniversite sınavında ne kadar yüksek bir puan elde ederseniz şansınız o kadar artacaktır. 

Yabancı öğrencilerin üniversite sınavından aldığı puan Alman sistemine dezavantajlı olarak çevrilmektedir. Dünyanın her yerinde olduğu gibi Almanya’da da tıp fakülteleri öğrencilerin en çok tercih ettiği ve giriş koşullarının en zor olduğu bölümler arasındadır. Bu sebeple tek başına üniversite puanınız yeterli olmayacaktır.

Üniversite sınavına ek olarak TestAS sınavına girmeniz ve bu sınavda iyi bir puan elde etmeniz gerekmektedir. TestAS sınavı ile üniversite sınavı puanının çevrilmesi ile ilgili yaşadığınız dezavantajı bir miktar karşılayabilmeniz mümkün olmaktadır. TestAS sınavının gözünüzü korkutacak derecede zor bir sınav olmadığını belirteyim. 

Üniversite ve TestAS sınavının yanı sıra birçok tıp fakültesi C1 dil seviyesine sahip olma şartı aramaktadır. C1 yeterli gibi gözükse de C2 seviyesinde olmanız fakültelerden kabul alabilmek açısından önemlidir.

Almanya’da Tıp Okumak İçin Gerekenler

Gereklilikleri aşağıdaki gibi özetleyebilirim;

  • Kendi ülkenizde iyi bir üniversite sınavı derecesi (Bir tıp fakültesine yerleşmiş olmak zorunludur),
  • TestAS sınavından iyi bir puan almak,
  • Dil sınavlarından en az C1 (tercihen C2) seviyesinde sonuç almak.

Almanya’da İngilizce Tıp Okumak

Almanca yeterliliğine sahip olmayan öğrenciler alternatif olarak Almanya’da İngilizce tıp okumak istemektedirler. Devlet okullarında İngilizce tıp eğitimi almak maalesef mümkün değildir. İngilizce tıp eğitimi veren özel okullar bulunmaktadır. Bu okulların devlet okullarına göre çok daha yüksek ücretler aldığını belirtmeme gerek yok sanırım.

Öte yandan Almanya’da çalışmak istiyorsanız Almanca’yı iyi bir şekilde konuşabilmenizin her koşulda oldukça önemli olduğunu ayrıca belirteyim. 

Almanya’da tıp okumanın Almanya’da devam ettirmek istediğiniz kariyeriniz açısından birçok avantajı bulunuyor. Değişim programları, mezun olduktan sonra iş bulma ihtimaliniz, kariyerinize İsviçre’de devam etmeniz konusunda sağlanan olanaklar Almanya’da tıp okumayı mezuniyet sonrası tıp denkliği almaktan daha iyi bir seçenek haline getiriyor. 

Öte yandan Almanya’da tıp eğitimi esnasında sınavlar veya maddi manevi etkenler Demokles’in kılıcı gibi başınızda durmuyor. Selbststudium’a çok önem veren Alman eğitim sistemi okuyup araştırmanıza ve kendinizi geliştirmenize imkan tanıyor. Üstüne hocalara ulaşma, danışmanlık alma, beraber proje yapma konusunda gerçekten ciddi kolaylık olması da eklenince elbette başarı tetiklenmiş oluyor.

Leave a Reply

Approbation Academy sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

E-Mail

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close