crop coworkers giving thumbs up

FSP’siz Berufserlaubnis Almak Mümkün mü? Riskleri Neler?

Birçok hekim gibi siz de bir an önce Almanya’da çalışmaya ve para kazanmaya başlamak istiyorsunuz. B2 sertifikası sertifikası aldıktan sonra hayatınızı ve kariyerinizi Almanya’ya taşımak için en hızlı yöntem FSP sınavını beklemeden berufserlaubnis almaktır.

İş bulduktan sonra başhekim onayı (chefarztbestätigung) ile FSP’siz berufserlaubnis alabilmek mümkün olabilmektedir. Bu durum her eyalet için geçerli değildir. Eyaletler güncel duruma göre yılda iki kere değerlendirme yapmaktadırlar. Dolayısıyla her yıl FSP sınavı olmadan Berufserlaubnis veren eyaletler değişebilmektedir. 

FSP’siz Berufserlaubnis Sürecinin Riskleri

FSP’siz Berufserlaubnis almak hızlı olması açısından avantajlı bir seçenek olsa da bu yöntemin birçok risk barındırdığını ve doğru bir şekilde planlanması gerektiğini belirtmek gerekir. Söz konusu riskleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

1- İşverene bağımlılık

Almanya’da her iş sözleşmesinde 6 aylık bir deneme süresi bulunmaktadır. Bu deneme süresi boyunca işveren herhangi bir sebep göstermeden işinize son verme hakkına sahiptir.

İşinize son verildiği durumda Approbation ve FSP olmadan chefarztbestätigung onayıyla yeni bir iş bulmanız gerekecektir. Bu ihtimal düşük olduğu için işinize son verildiği durumda eğer Avrupa Birliği vatandaşı değilseniz Almanya’yı terk etmek zorunda kalmak gibi üzücü sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. 

2- FSP sınavını geçmek için sınırlı bir sürenizin olması

Chefarztbestätigung ile alınan FSP’siz Berufserlaubnis 6 aylık bir süre boyunca geçerlidir. Bu süre iş sözleşmenizin başladığı tarihle beraber başlar. Örneğin 01.07.2022 tarihi ile bir iş sözleşmesi aldığınızda 6 aylık geçici izin 01.02.2023 tarihine kadar geçerlidir. 

Burada dikkat edilmesi gereken çok önemli bir konu iş sözleşmesi almadan Berufserlaubnis ve vize için gerekli dosyalarınızın hazır olmasıdır (Approbation dosyasının yolculuğu animasyonunda dosyanızın hazırlanma sürecini adım adım öğrenebilirsiniz.).

Çoğu durumda vize süreciniz gerek konsolosluk, gerek Berufserlaubnis talep ettiğiniz eyalet gerekse dosyanızın doğru bir şekilde hazırlanmamış olması nedeniyle gecikir. Örneğin, 01.07.2022 tarihinde başlamanız gerekirken vize işlemleriyle 2 ay kaybetmeniz 6 aylık sürenizin daha işe başlamadan erimesine sebep olur. Bu sebeple hekimlerin çoğunlukla FSP sınavına hazırlanması ve başarılı olabilmesi için tek bir şansı olmaktadır.

3- FSP sınavını geçtikten sonra denklik alabilmek için sınırlı bir sürenizin olması

FSP sınavını başarıyla geçtikten sonra Berufserlaubnis süreniz 24 aya uzatılır. Bu süre içerisinde bilirkişi değerlendirmesi ya da bilim sınavı ile tıp denkliğinizi almanız gerekmektedir. Güncel olarak bilirkişi süreci 6-12 ay, bilim sınavı (Kenntnisprüfung) tarihi almak ise 12-18 ay sürmektedir. 

Negatif bir gutachten sonucu almanız durumunda itiraz sürecinden vazgeçip, hemen Kenntnisprüfung başvurusu yapmanız gerekebilmektedir. Bu durumda en iyi ihtimalle Berufserlaubnis süreniz bitmeden 1 defa Kenntnisprüfung sınavına girme şansınız olacaktır.

Sürecinizi Dikkatli Bir Şekilde Planlamalısınız

Görüldüğü gibi iş kabulü ve Berufserlaubnis ile işe başlamak önemli bir adım olmakla beraber işe başladıktan sonrası da dahil olmak üzere dikkatlice planlanması gereken bir süreçtir. Almanya’daki denklik yolculuğunuzun en kritik adımı “Sınavsız Denklik Analizi” sonucunda çizilecek yol haritası ve bu sonuca bağlı olarak hazırlanması gereken approbation dosyasıdır.

Kişiye özel yol haritası dizaynı ve sınavsız denklik analizi için bize info@approbationacademy.com adresinden ulaşabilirsiniz.

1 thought on “FSP’siz Berufserlaubnis Almak Mümkün mü? Riskleri Neler?

  1. Güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Teşekkürler

Leave a Reply

Approbation Academy sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

E-Mail

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close